Hürmüz Boğazı’ndaki kapanma küresel enerji krizini derinleştirirken, dünya genelinde hükümetler ve şirketler acil tasarruf önlemleri alıyor.
Hürmüz Boğazı’ndaki fiili kapanma, küresel ekonomide enerji, ticaret ve finans kanalları üzerindeki baskıyı artırarak dünya genelinde tasarruf tedbirlerinin alınmasına yol açtı. Hükümetler, enerji tüketimini azaltmak amacıyla evden çalışmaya izin verilmesi ve araç kullanımına kısıtlama getirilmesi gibi yeni ekonomi paketleri hazırladı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Orta Doğu’daki gerilimin küresel petrol arzında tarihin en büyük kesintisine neden olduğunu belirterek, petrol tüketimini hızla düşürecek radikal bir eylem planı çağrısında bulundu. IEA, yakıt sarfiyatını azaltmak için uzaktan çalışma modeline geçilmesini ve hız limitlerinin düşürülmesini önerdi.
Orta Doğu’daki askeri çatışmaların tetiklediği küresel enerji krizi, çeşitli ülkeleri acil tasarruf önlemleri almaya yönlendirdi. Vietnam Endüstri ve Ticaret Bakanlığı, vatandaşlara evden çalışma ve toplu taşıma kullanma çağrısı yaparken, iş yerlerini de uzaktan çalışmaya geçmeye davet etti.
Nepal, devlet daireleri ve eğitim kurumlarında haftalık tatili cumartesi ve pazar günlerini kapsayacak şekilde iki güne çıkardı. Güney Kore, büyük petrol tüketen şirketlerden enerji tasarrufu planları hazırlamalarını istedi ve hedeflere ulaşan firmalara teşvik sunacağını duyurdu. Güney Kore Parlamentosu, ekonomik etkileri hafifletmek amacıyla ek bütçe tasarısına onay verdi.
Tayland, devlet kurumlarındaki çalışanların evden çalışması talimatını verirken, özel sektörden de aynı düzenlemeyi benimsemesini istedi. Malezya da devlet kurumlarındaki çalışanların uzaktan çalışma düzenine geçeceğini bildirdi.
Trinity College Dublin’den Örgütsel Davranış Profesörü Wladislaw Rivkin, enerji krizine karşı alınan önlemlerin Kovid-19 salgınındaki uygulamalarla sınırlı benzerlikler taşıdığını belirtti. Rivkin, güncel önlemlerin yakıt tüketimiyle daha doğrudan bağlantılı olduğunu ve salgındaki gibi kişisel teması sınırlamaktan ziyade enerji tasarrufuna odaklandığını vurguladı.
Rivkin, uzaktan çalışma uygulamalarının işe gidip gelme sıklığını azaltarak enerji tüketimini düşürdüğünü ve yakıt tasarrufu sağladığını ifade etti. Bu önlemlerin özellikle araçla işe gidenler için daha etkili olduğunu, ancak bisiklet veya toplu taşıma kullanımında etkinin daha az olacağını ekledi.
Rivkin, krizin yakıt maliyetlerinde uzun vadeli artışlara yol açması durumunda, bunun insanların ulaşım tercihlerini etkileyebileceğini ve 4 günlük çalışma modelini başlatabileceğini söyledi. Ancak, Kovid-19 salgınındaki gibi geniş çaplı sokağa çıkma yasakları veya seyahat kısıtlamaları beklemediğini, bu ekonomik krizin halk sağlığı krizinden farklı olarak daha çok tüketiciler tarafından şekilleneceğini öngördü.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap