Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatla ‘Haçlı Seferleri’nin ‘Haçlı Saldırıları’ olarak değiştirildiğini duyurdu. ‘Coğrafi Keşifler’ yerine ‘sömürgecilik’ vurgusu yapılacak.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında müfredatta yapılan değişiklikleri duyurdu. İstanbul’daki 1071 Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Tekin, Batı merkezli bazı kavramların yeniden tanımlandığını belirtti.
Tekin, ‘Haçlı Seferleri’ yerine ‘Haçlı Saldırıları’ ifadesinin kullanılacağını açıkladı. Bu değişikliğin, öğrencilerin tarihsel olayları doğru anlamlandırması amacıyla yapıldığını vurguladı. ‘Sefer’ kelimesinin literatürde farklı bir çağrışım yaptığını, oysa bu dönemin bir saldırı niteliği taşıdığını ifade etti.
Tarih terminolojisindeki bu düzenlemelerin yanı sıra, ‘Coğrafi Keşifler’ gibi ifadelerin de yeniden değerlendirildiğini söyledi. Bakan Tekin, bu keşiflerin aslında sömürgeciliğin başlangıcı olduğunu belirterek, yeni müfredatın bu perspektifi esas alacağını dile getirdi. Avrupa merkezli tarih anlatısının eleştirildiğini sözlerine ekledi.
Ayrıca, ‘Orta Asya’ yerine ‘Türkistan’ ifadesinin kullanılacağını belirtti. Tekin, bu terimin siyasi atmosferin ürünü olduğunu savunarak, bilimsel karşılığının Türkistan olduğunu ifade etti. Geçmişte kullanılan ‘Adalar Denizi’ yerine ‘Ege Denizi’ gibi kavramların milli bilinç üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Bakan Tekin, milli bilinç ve değerlerin eğitim sisteminde öncelikli olduğunu vurguladı. Gazze’deki saldırılara değinerek, okullarda adalet, insan hakları, vatan sevgisi ve dayanışma gibi değerlerin öne çıkarıldığını aktardı. Emperyal güçlerin Türkiye’yi yakından takip ettiğini belirterek, milli şuurun canlı tutulması gerektiğini vurguladı.
Ramazan ayında okullarda düzenlenen etkinliklere yönelik eleştirilere de yanıt veren Tekin, bu çalışmaların ‘Talibanizm’ olarak nitelendirilmesini eleştirdi. Etkinliklerin gönüllülük esasına dayandığını ve öğrencilere paylaşma, merhamet, dürüstlük gibi değerleri öğretmeyi amaçladığını belirtti. Program sonunda, Ramazan etkinliklerinde okullarını süsleyen öğrencilere ödül verildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap