Orta Doğu’daki gerilim ve yapay zeka beklentilerindeki hayal kırıklığı küresel piyasalarda satış baskısını artırdı. Teknoloji hisseleri ve petrol fiyatları dikkatle izleniyor.
Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin artması ve İran’dan gelen açıklamaların piyasalarda satış baskısını sürdürmesiyle küresel borsalar geriledi. Bu durum, özellikle teknoloji hisseleri üzerinde yapay zeka beklentilerindeki hayal kırıklığıyla birleşerek risk algısını güçlendirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile nükleer silah konusunda bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun NATO Zirvesi’ne katılacağını duyurması da diplomatik gelişmeleri işaret etti. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise İran krizi kaynaklı enflasyon artışının kısa vadeli olacağını öngördü.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile iletişimin devam ettiğini ve Beyrut saldırılarının durdurulması yönünde mesajlaştıklarını ancak somut bir ilerleme kaydedilmediğini açıkladı. Jeopolitik risklerin enerji fiyatları üzerinden enflasyon beklentilerini etkileme potansiyeli, riskli varlıklardaki yükselişin kırılganlığına işaret ediyor.
Broadcom’un yapay zeka gelirlerine ilişkin beklentilerin altında kalan tahmini, teknoloji şirketlerine yönelik risk algısını artırdı. Şirket, yapay zeka yarı iletkenlerinden elde edilecek gelirin 16 milyar dolar olacağını duyururken, bu rakam piyasa beklentisinin altında kaldı. Bu durum, yapay zeka rallisinin sürdürülebilirliği hakkında soru işaretleri doğurdu ve Broadcom hisselerinde kayıplara yol açtı.
Faiz oranlarının yüksek kalabileceği endişeleri de piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD’de özel sektör istihdamı ve hizmet sektörü PMI verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, enflasyonist baskılar Fed’in para politikası adımlarını yakından takip ettiriyor. New York Fed Başkanı John Williams, mevcut faiz oranlarının doğru konumda olduğunu ve kısa vadede bir değişiklik öngörmediğini belirtti.
Brent petrolün varil fiyatı, İsrail ve Lübnan arasında ateşkes haberleriyle ılımlı bir gerileme yaşasa da genel gerilim küresel piyasalarda satış baskısını sürdürüyor. Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri dengelenirken, altının ons fiyatı yükselişini sürdürüyor. Bitcoin ise borsa yatırım fonlarındaki çıkışların etkisiyle sert satışlar yaşayarak son ayların en düşük seviyesine geriledi.
ABD’li iş insanı Elon Musk’ın şirketi SpaceX, hisse başına 135 dolar fiyatla 555,6 milyon hisseyi halka arz etmeyi planlıyor. Bu gelişme, piyasalardaki genel karamsarlığa rağmen potansiyel bir yatırım fırsatı sunuyor.
New York borsasında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü düşüşle tamamladı. Avrupa borsalarında da jeopolitik gerginlikler ve ABD’nin yeni tarife önerileri nedeniyle satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa borsaları negatif kapandı.
Asya borsaları da New York’taki düşüşlerin etkisiyle satış ağırlıklı bir gün geçirirken, teknoloji ve çip üreticisi hisselerindeki geri çekilmeler dikkat çekti. Güney Kore, Japonya, Hong Kong ve Çin borsaları değer kaybetti.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,65’lik düşüşle 13.965,65 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise hafif artışla işlem görüyor. Analistler, piyasalarda teknik direnç ve destek seviyelerini yakından takip ederken, yurt içi ve yurt dışı ekonomik verilerin piyasa üzerinde etkili olacağını belirtiyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap