Türkiye, 2023’ün ilk 6 ayında 57 ülkeyle 152 üst düzey temasla ticari diplomasisini güçlendirdi. STA, TTA, JETCO ve KEK mekanizmaları aktif kullanıldı.
Türkiye, 2023’ün ilk altı ayında küresel ticaret ağını genişletmek ve yeni pazarlara erişimi kolaylaştırmak amacıyla 57 ülkeyle yoğun ticari diplomasi faaliyetleri yürüttü. Bu dönemde 152 üst düzey temas gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen bu temaslarda Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA), Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) ve Karma Ekonomik Komisyon (KEK) gibi işbirliği mekanizmaları aktif olarak kullanıldı. OECD Bakanlar Toplantısı ve Türk Devletleri Teşkilatı Ticaret ve Ekonomi Bakanları Toplantısı gibi önemli zirvelerde Türkiye temsil edildi.
Bu süreçte Suudi Arabistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Sırbistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, İran, Katar, Kuveyt, Umman ve Suriye gibi ülkelerle ikili görüşmeler yapıldı. Ayrıca, Kazakistan ve Suudi Arabistan’a yönelik Cumhurbaşkanlığı düzeyindeki ziyaretlerde de yer alındı.
Yılın ilk yarısında ticari diplomasi gündeminin önemli bir bölümünü STA müzakereleri oluşturdu. Birleşik Krallık ile mevcut STA’nın güncellenmesi için beşinci tur müzakereler Ankara’da yapıldı. Taraflar, anlaşmanın kapsamını genişletme ve süreci hızlandırma konusunda mutabık kaldı.
Kanada ve Kosta Rika ile yapılan istikşafi görüşmeler sonucunda STA müzakerelerinin başlatılması kararlaştırıldı. Azerbaycan ve Özbekistan ile ise TTA’nın kapsamını genişletmeye yönelik teknik çalışmalar ilerledi.
Ekonomik ilişkilerin kurumsal altyapısını güçlendiren JETCO ve KEK toplantıları, uygulamaya yönelik önemli kararların alındığı platformlar oldu. Birleşik Krallık ile yapılan JETCO 8’inci Dönem Toplantısı’nda ‘Yetkilendirilmiş Yükümlülerin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Düzenleme’ imzalandı.
Macaristan ile geçiş belgesi kotalarının artırılması ve vize ile çalışma izinlerinin kolaylaştırılması kararlaştırıldı. Norveç ile ilk kez kurulan JETCO mekanizması, yeşil dönüşüm ve dijital ekonomi alanlarında işbirliği çerçevesi oluşturdu.
Suriye ile gümrükten enerjiye, bankacılıktan müteahhitliğe kadar geniş bir alanı kapsayan protokol imzalandı. Almanya ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yol haritası belirlenerek somut çalışma alanları tespit edildi.
İş dünyasını bir araya getiren forumlarda da yoğun temaslar gerçekleşti. Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım Forumu, Türkiye-Suriye İş ve Yatırım Forumu ile Belçika Ekonomik Misyonu kapsamındaki görüşmeler öne çıktı.
Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin küresel ticarete etkileri göz önünde bulundurularak, bölge ülkeleriyle alternatif ticaret güzergahları, lojistik ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi üzerine odaklanıldı. Balkanlar’da Sırbistan, Kosova ve Kuzey Makedonya ile yapılan temaslarda bölgesel ekonomik entegrasyon ve Türk müteahhitlik sektörünün desteklenmesi gündemdeydi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap