ABD ve İran arasındaki görüşmelerde kalıcı ateşkes sağlanamadı. Hürmüz Boğazı, uranyum ve dondurulmuş gelirler anlaşmazlığın temel nedenleri oldu.
ABD ve İran arasında Pakistan’da gerçekleşen görüşmelerde kalıcı ateşkes sağlanamadı. Müzakerelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından uluslararası kamuoyu, anlaşmazlığın nedenlerini araştırmaya başladı.
The New York Times, görüşmelerin çıkmaza girmesine yol açan üç ana nedeni detaylandırdı. Bu nedenler, tarafların stratejik pozisyonları ve talepleri arasındaki derin farklılıkları ortaya koyuyor.
Taraflar arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan biri, küresel enerji arzı için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nın güvenliği ve yeniden açılması konusu oldu. ABD, boğazın uluslararası denizcilik standartlarına uygun olarak güvenliğinin sağlanmasını talep ederken, İran bu konuyu stratejik bir koz olarak değerlendirdi.
Görüşmelerde öne çıkan bir diğer başlık ise zenginleştirilmiş uranyum oldu. ABD, İran’ın elinde bulunan yaklaşık 450 kilogram zenginleştirilmiş uranyumun tamamen ortadan kaldırılmasını istedi. Tahran yönetimi bu talebi reddetti.
Üçüncü anlaşmazlık konusu, İran’ın yurt dışında dondurulmuş bulunan yaklaşık 27 milyar dolarlık gelirleriydi. İran bu kaynağın ülke ekonomisi için hayati olduğunu savunarak serbest bırakılmasını talep etti. ABD ise bu konuda geri adım atmadı.
ABD’li yetkililer sundukları teklifin nihai olduğunu ve İran’ın bunu reddettiğini belirtirken, Tahran yönetimi ise Washington’ı “aşırı taleplerle” süreci tıkamakla suçladı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap