Meteoroloji’nin verilerine göre Türkiye’de Mayıs ayı yağışları son 33 yılın rekorunu kırarak normalin ve geçen yılın üzerine çıktı. Bazı bölgelerde rekor artışlar yaşandı.
Türkiye genelinde Mayıs ayı yağışları, hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın aynı döneminin üzerine çıkarak son 33 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, bu artış dikkat çekiyor.
Uzun yıllar mayıs ayı yağış ortalaması 1991-2020 döneminde metrekareye 52,7 kilogram olarak kaydedildi. Ancak Mayıs 2025’te bu değer 48,2 kilograma düşerken, geride bıraktığımız ay 95,6 kilograma yükseldi. Bu durum, yağışların normaline göre yüzde 81, geçen yıla göre ise yüzde 98 oranında arttığını gösteriyor.
Yağışlardaki artışa rağmen, bazı bölgelerde normalin altında yağışlar da görüldü. Aydın ve Muğla’nın batısı, Antalya’nın güneybatısı ile Iğdır ve Ardahan çevrelerinde yağışlar yüzde 20’den fazla azaldı. Buna karşılık Mersin, Osmaniye, Ordu, Tokat ve Samsun çevrelerinde ise normalin 3 katını aşan yağışlar kaydedildi.
Tüm bölgelerde mayıs yağışları hem normalinin hem de geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri, normallerinin 2 katından fazla yağış aldı. Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, son 66 yılın en yüksek mayıs yağışını tecrübe etti.
İl geneli yağışlarda en yüksek değer metrekareye 206,7 kilogram ile Ordu’da, en düşük değer ise 35,6 kilogram ile Muğla’da ölçüldü. Ardahan, Aydın, Iğdır ve Kars haricindeki tüm iller, mayıs ayında normalin üzerinde yağış aldı.
Adana, Aksaray, Amasya, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Osmaniye, Rize, Tokat, Trabzon ve Tunceli illeri, son 66 yılın en yüksek mayıs yağışı rekorunu kırdı. Mayıs ayında Türkiye genelinde ortalama 15,2 gün yağış gözlemlendi.
Yağışlı gün sayıları Karadeniz Bölgesi, Nevşehir, Aksaray, Yozgat, Kayseri, Sivas çevreleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde 25 günü aşarken, Antalya’nın güneybatısı ve Muğla’nın kıyı kesimlerinde 5 günün altına düştü.
Marmara Bölgesi’nde yağışlar normaline göre yüzde 52, geçen yıla göre yüzde 60 arttı. Ege Bölgesi’nde ise normaline göre yüzde 60, geçen yıla göre yüzde 100’den fazla artış yaşandı. Akdeniz Bölgesi’nde hem normaline hem de geçen yıla göre yüzde 100 artış kaydedildi.
İç Anadolu’da normaline göre yüzde 99, geçen yıla göre yüzde 100’den fazla artış gözlenirken, Karadeniz’de bu oranlar yüzde 100’ün üzerinde seyretti. Doğu Anadolu’da normaline göre yüzde 48, geçen yıla göre yüzde 44 artış olurken, Güneydoğu Anadolu’da normaline göre yüzde 73, geçen yıla göre yüzde 100’den fazla artış kaydedildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap