Yeni bir bilimsel araştırma, arıların sayısal yeteneklere sahip olduğunu ortaya koydu. Tartışmalı iddialar, arıların görme kapasitesiyle yeniden değerlendirildi.
İtalya’daki Trento Üniversitesi ve Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nden bilim insanları, arıların sayısal yeteneklere sahip olduğunu yeni bir araştırmayla kanıtladı. Nörobilimci Mirko Zanon ve zoolog Scarlett Howard liderliğindeki ekip, arıların görme kapasitesine odaklanarak önceki eleştirileri çürüttü. Bu çalışma, arıların görsel karmaşıklık yerine doğrudan sayısal miktara tepki verdiğini ortaya koydu.
Daha önceki çalışmalarda arılara sayısal değerlerle eşleştirilmiş semboller öğretilmişti. Eleştirmenler, arıların bu testlerdeki başarısının görsel karmaşıklığa dayandığını savunuyordu. İnsan görüşüne kıyasla daha düşük detaylı olan arı görüşünün, sayıları değil “daha dolu” kartları seçmeye yöneltmiş olabileceği iddia ediliyordu.
Bilim insanları, bu eleştirileri dikkate alarak önceki deneylerdeki görselleri arıların görme kapasitesine göre modellediler. Bu matematiksel model, daha fazla nesne içeren görsellerin arıların gözünde “daha karmaşık” görünmediğini gösterdi. Böylece, arıların görsel ipuçlarını kullanarak testi yanıltıcı yöntemlerle geçmediği anlaşıldı.
Bu bulgular, arıların sayısal miktarı doğrudan algıladığı sonucunu güçlendirdi. Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırma, hayvan zekasını değerlendirirken canlıların kendi algı kapasitelerinin önemini vurguladı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap