Doç. Dr. Bülent Özmen, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de 12.928 deprem kaydedildiğini, günde ortalama 117 sarsıntı yaşandığını açıkladı.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye’de yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Mart) toplam 12.928 deprem kaydedildiğini açıkladı. Bu verilere göre, ülke genelinde günde ortalama 117 sarsıntı meydana geldi. Özmen, bu dönemde iki günde bir 4’ten büyük, 27 günde bir ise 5’ten büyük depremlerin yaşandığını belirtti.
Doç. Dr. Özmen, yılın ilk üç ayındaki sismik hareketliliğin 20 yıllık ortalamanın bir miktar üzerinde seyrettiğini vurguladı. Balıkesir’in Sındırgı ve Kütahya’nın Simav ilçelerinde meydana gelen depremlerin bu ortalamayı yükselttiğini ifade etti. Kaydedilen depremlerin yüzde 30’u Sındırgı’da, yüzde 8,1’i ise Simav’da gerçekleşti.
Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de dört kez 5 büyüklüğünün üzerinde deprem yaşandı. Bu dönemdeki en büyük deprem, 13 Mart’ta Tokat’ın Niksar ilçesinde kaydedilen 5,5 büyüklüğündeki sarsıntı oldu. Van’ın Tuşba, Denizli’nin Buldan ve Balıkesir’in Sındırgı ilçeleri de 5’ten büyük depremlere sahne oldu. İl bazında en fazla deprem Balıkesir’de yaşanırken, bunu Kütahya, Malatya ve Muğla takip etti.
Doç. Dr. Özmen, dikkat çeken diğer sarsıntıları da sıraladı. Trabzon’un Ortahisar açıklarında Karadeniz’de 3,8, Ankara’nın Haymana ilçesinde 4,1 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Akdeniz açıklarında, Antalya Körfezi çevresindeki hareketlilik de gözlemlendi. 1 Nisan’da İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde 2,6 büyüklüğündeki deprem, nüfus yoğunluğu nedeniyle ayrıca önem taşıdı.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) 2012 haritasında yaklaşık 500 olarak belirtilen diri fay sayısı, AFAD ve MTA’nın yeni çalışmalarıyla 600’ü aştı. Denizel alanlar ve komşu ülkelerdeki fayların eklenmesiyle bu sayı 1000’e yaklaştı. Özmen, Türkiye’nin bu yoğun diri fay ağına sahip olmasının depremlerin yaşanmasını son derece normal kıldığını belirtti.
Son dönemdeki en belirgin sismik hareketliliğin Balıkesir Sındırgı ve Kütahya Simav çevresinde görüldüğünü aktardı. 10 Ağustos 2025’ten bu yana Sındırgı’da 26 binin üzerinde, Simav’da ise 6 bine yakın deprem kaydedildi. Bu depremlerin magmatik sokulumlara bağlı olarak değerlendirilmesine rağmen, bölgedeki deprem tehlikesinin ortadan kalkmadığı vurgulandı. Simav Fay Zonu’nun 6,5-7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli taşıdığına dair bilimsel çalışmalar ve raporlar bulunuyor. Bölgedeki riskin küçümsenmemesi ve daha ayrıntılı bilimsel çalışmaların yapılması gerektiği ifade edildi. Türkiye genelinde deprem risk azaltma çalışmalarının hızlandırılması ve ülkenin depreme dirençli hale getirilmesi için çalışmaların etkin bir şekilde sürdürülmesi önem taşıyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap