SON DAKİKA
--:--:--

IEA Raporu Küresel Petrol Arzındaki Artışı Doğruladı Hürmüz Akışı Etkiledi

IEA’nın son raporuna göre, Haziran’da küresel petrol arzı günlük 4,1 milyon varil artarken, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler arzı etkiledi. Talep tahminleri de yükseltildi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
IEA Raporu Küresel Petrol Arzındaki Artışı Doğruladı Hürmüz Akışı Etkiledi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Petrol Piyasası Raporu’na göre, küresel petrol arzı Haziran ayında günlük 4,1 milyon varil artışla 98 milyon 760 bin varile ulaştı. Bu artışta, ABD ve İran arasındaki gerilimin ardından Körfez ülkelerinin petrol akışını yeniden başlatması ve OPEC+ grubunun üretimini yükseltmesi etkili oldu.

Haziran ayında Körfez ülkelerinin üretimi önceki aya göre günlük yaklaşık 3,5 milyon varil artış gösterdi. Ancak Hürmüz Boğazı’ndaki petrol akışı, güvenlik endişeleri ve ABD donanmasının refakatine duyulan ihtiyaç nedeniyle zaman zaman kesintiye uğradı. Bu durum, bölgesel petrol arzının savaş öncesi seviyenin günlük yaklaşık 11,4 milyon varil altında kalmasına neden oldu.

OPEC+ Üretimini Artırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi, Haziran ayında günlük yaklaşık 2,45 milyon varil artarak 38,39 milyon varile yükseldi. Bu artışın önemli bir bölümünü Suudi Arabistan (günlük yaklaşık 900 bin varil) ve Kuveyt (günlük yaklaşık 630 bin varil) sağladı.

OPEC+ dışındaki ülkelerin arzı ise günlük yaklaşık 1,63 milyon varil artışla 60,37 milyon varile çıktı. Bu artışın yarısından fazlası, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (günlük yaklaşık 940 bin varil) kaynaklandı.

Arz Tahminleri Yükseldi Riskler Devam Ediyor

IEA, Hürmüz Boğazı’ndan petrol geçiş hacimlerinin iyileşmesi halinde küresel petrol arzının bu yıl günlük ortalama 102,6 milyon varil seviyesinde olmasını bekliyor. Bu tahmin, geçen yıla göre günlük yaklaşık 3,7 milyon varillik bir düşüşe işaret etse de, önceki rapor tahminine göre günlük 210 bin varil yukarı yönlü revize edildi. Ancak raporda, Hürmüz Boğazı’nın yönetimine ilişkin müzakerelerin sürmesi ve saldırıların devam etmesi nedeniyle bu öngörüye yönelik risklerin sürdüğü vurgulandı.

Küresel petrol üretiminin 2027’de ise günlük yaklaşık 7,5 milyon varil artarak 110,1 milyon varile yükseleceği tahmin ediliyor.

Talep Tahminleri de Revize Edildi

IEA, küresel petrol talebi öngörüsünü, ikinci çeyrekte beklenenden daha güçlü gerçekleşen teslimatlar nedeniyle günlük 70 bin varil yukarı yönlü revize etti. Buna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük yaklaşık 1 milyon varil azalarak 103,46 milyon varile gerilemesi bekleniyor. Bu durum, Kovid-19 salgınının etkilerinin en yoğun hissedildiği 2020’den bu yana ilk yıllık talep düşüşü olacak.

Rapora göre, küresel petrol talebi Mayıs ayında yıllık bazda günlük 5,3 milyon varil azalarak 97,9 milyon varile geriledi. Ancak ABD ile İran arasındaki anlaşma sonrası Hürmüz Boğazı üzerinden petrol ihracatının artması ve Asya’daki ertelenmiş talebin devreye girmesiyle toparlanma başladı. Düşük petrol fiyatları ve ekonomik görünümdeki iyileşme de petrol tüketimini destekleyen unsurlar olarak belirtildi.

IEA, 2027 yılına ilişkin günlük yaklaşık 2 milyon varillik talep artışı tahminini korurken, küresel petrol talebinin 105,47 milyon varile ulaşacağını öngördü. 2025-2027 döneminde ise yıllık ortalama talep artışının günlük 480 bin varille tarihsel eğilimlerin altında kalacağı tahmin edildi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
İran Sirik Şehrinde Patlama Sesleri Duyuldu
İran Sirik Şehrinde Patlama Sesleri Duyuldu
İran Devrim Muhafızları ABD Tesislerine Saldırdığını Duyurdu
İran Devrim Muhafızları ABD Tesislerine Saldırdığını Duyurdu
ABD Benzin Fiyatları Orta Doğu Gerilimiyle Yeniden 4 Doları Aştı
ABD Benzin Fiyatları Orta Doğu Gerilimiyle Yeniden 4 Doları Aştı
Andy Burnham İngiltere’nin Yeni Başbakanı Oldu
Andy Burnham İngiltere’nin Yeni Başbakanı Oldu
ABD ordusu İran’da köprüleri vurdu siviller öldü
ABD ordusu İran’da köprüleri vurdu siviller öldü
ABD İran Saldırılarını Durdurduğunu Duyurdu
ABD İran Saldırılarını Durdurduğunu Duyurdu
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.