Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yükselişle başlarken, küresel piyasalarda Orta Doğu’daki gerilimin azalması toparlanma eğilimini destekliyor.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,29’luk bir artışla 13.900,27 puandan başladı. Endeks, açılış itibarıyla önceki kapanışa göre 39,68 puan değer kazandı.
Günlük işlemlerde bankacılık endeksi yüzde 0,12, holding endeksi ise yüzde 0,08 oranında yükseliş gösterdi. Sektör bazında en fazla kazancı yüzde 1,15 ile orman kağıt basım sektörü elde ederken, en çok gerileyen sektör yüzde 0,45 ile kimya petrol plastik oldu.
Uluslararası piyasalarda, Orta Doğu’daki gerilimin azalması ve yarı iletken sektöründeki satış baskısının hafiflemesiyle genel bir toparlanma eğilimi gözlemleniyor. İran ve İsrail arasındaki çatışmaların kontrol dışına çıkmayacağı yönündeki beklentiler, küresel piyasalarda oluşan satış baskısını zayıflattı.
Tarafların uzlaşma çabalarını tehlikeye atacak eylemlerden kaçınması, riskli varlıklara olan talebi destekledi. ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen anlaşma sürecinin olumlu ilerlediğini ve yakın zamanda zafer ilan edileceğini belirtti. Trump ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, olası bir bölgesel savaş durumunda İsrail’in İran karşısında yalnız kalabileceği uyarısında bulundu.
Analistler, Orta Doğu’da kalıcı bir normalleşme işaretleri görülene kadar piyasalarda oynaklığın devam edebileceğini öngörüyor. Yapay zeka temalı hisselerdeki fiyatlama hareketlerinin de piyasaların risk iştahı üzerindeki etkisinin sürmesi bekleniyor. Yurt içi veri akışının sakin olduğu günde, yurt dışında ABD’den dış ticaret dengesi, toptan eşya stokları ve ikinci el konut satışları verileri takip edilecek. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 14.000 ve 14.100 puan direnç, 13.800 ve 13.700 seviyeleri ise destek olarak izlenecek.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap