Ticaret Bakanlığı, Ankara, İzmir ve Antalya’daki zincir marketlerde yaptığı denetimlerde sebze ve meyvelerde fahiş fiyat artışları tespit etti.
Ticaret Bakanlığı, Ankara, İzmir ve Antalya’daki zincir marketlerde fahiş fiyat artışları tespit etti. 6 ve 7 Nisan tarihlerinde Ankara Ticaret İl Müdürlüğü denetimleri başlattı. İncelemelerde, Hal Kayıt Sistemi üzerinden sebze ve meyvelerin alış-satış fiyatları karşılaştırıldı. Tespit edilen haksız fiyat artışları nedeniyle idari yaptırım süreci başlatıldı.
Ankara’da 6 Nisan’da yapılan denetimlerde, çarliston biberin market tarafından 42 liradan alınıp tüketiciye 249,67 liradan sunulduğu belirlendi. Pancarın 15 liradan alınıp 79,95 liradan, dolmalık biberin 63,33 liradan alınıp 249,67 liradan, maydanozun ise 5 liradan alınıp 19,95 liradan satıldığı tespit edildi.
Bu denetimler sonucunda 13 farklı ticaret unvanına sahip zincir markete ait toplam 94 şubede fahiş fiyat artışı yapıldığı kanaatine varıldı.
Başkentte 7 Nisan’da gerçekleştirilen denetimlerde ise zencefilin 53,5 liradan alınıp 196 liradan, kırmızı biberin 75 liradan alınıp 286,33 liradan tüketiciye sunulduğu tespit edildi. Göbek marul 35 liradan 119,5 liraya, salkım domates 50 liradan 149,95 liraya, beyaz lahana 8 liradan 24,95 liraya ve kokteyl domates 72 liradan 219 liraya satıldı.
Bu incelemeler sonucunda 11 farklı ticaret unvanına sahip zincir marketin 72 şubesinde fahiş fiyat artışları belirlendi.
İzmir’de yerel ve zincir marketlere yönelik denetimlerde patates, sivri biber, limon, ayva, çarliston biber ve elma ürünleri mercek altına alındı. Ödemiş’teki tüccardan 5 liraya alınan patatesin tüketiciye 28,99 liradan, Antalya’dan 50 liraya alınan sivri biberin 249,99 liradan satıldığı görüldü.
Muğla’dan 18 liraya alınan limon 129,95 liradan, İran’dan ithal edilen ve İzmir’deki tüccardan 30 liraya alınan ayva 225 liradan tüketiciye ulaştırıldı. Antalya’dan 48 liraya alınan çarliston biberin 199 liradan, yine Antalya’dan 50 liraya alınan sivri biberin 389,95 liradan satıldığı belirlendi. Balıkesir’den 30 liraya alınan golden elmanın ise 99,99 liradan tüketiciye satıldığı tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu işletmelerin haksız fiyat artışı yaptığı belirlendi.
Antalya’da faaliyet gösteren zincir marketlere yönelik denetimlerde lahana, patlıcan, taze fasulye, havuç, kabak, elma, domates, biber ve mandalina ürünleri incelendi. Komisyoncudan 15 liraya alınan lahananın tüketiciye 38 liradan, 35 liraya alınan patlıcanın 67 liradan sunulduğu tespit edildi.
Taze fasulye 160 liradan alınıp 300 liradan, Konya’daki komisyoncudan 35 liraya alınan havuç 65 liradan, Antalya’daki komisyoncudan 35 liraya alınan kabak 79,9 liradan satıldı. Elmanın 55 liradan alınıp 135 liradan, domatesin 55 liradan alınıp 135 liradan, biberin 17 liradan alınıp 199 liradan, mandalinanın ise 20 liradan alınıp 69,95 liradan tüketiciye sunulduğu belirlendi.
Bu firmaların haksız fiyat artışı yaptığı tespit edildi. Tüm bu tespitler doğrultusunda, gerekli idari yaptırımların uygulanması amacıyla konu, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na sevk edildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap