SON DAKİKA
--:--:--

Brent Petrol Tatil Sakinliği OPEC+ ve İran Gerilimi Odakta

Brent petrol fiyatları Kutsal Cuma tatiliyle yatay seyrederken, pazar günkü OPEC+ toplantısı ve Ortadoğu’daki gerilim piyasaları hareketlendirecek.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Brent Petrol Tatil Sakinliği OPEC+ ve İran Gerilimi Odakta

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili “Kutsal Cuma” tatili nedeniyle 109,24 dolarda sabit kaldı. ABD ve Avrupa’daki birçok büyük piyasada işlemlerin durması, küresel işlem hacmini düşürerek fiyatların yatay seyretmesine neden oldu. Pazar günü gerçekleşecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üreticilerden oluşan OPEC+ grubunun toplantısı öncesinde jeopolitik riskler ve ekonomik veriler piyasaların odak noktasında bulunuyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün 109,74 dolara kadar yükselmesinin ardından günü 109,24 dolardan tamamladı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 111,54 dolardan alıcı buldu.

Ortadoğu Gerilimi ve ABD’nin Açıklamaları

ABD ile İran arasındaki gerilim, petrol fiyatlarındaki dalgalı seyri hafta boyunca sürdürdü. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik sert açıklamaları piyasalarda endişe yarattı.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dünyanın açık ara en büyük ve güçlü ordusu olan ordumuz, İran’da geriye kalanları yok etmeye henüz başlamadı bile” ifadelerini kullandı. Ayrıca sıradaki hedeflerinin “köprüler ve ardından elektrik santralleri” olacağını belirtti.

İran’ın Umman ile Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiğinin izlenmesine ilişkin protokol üzerinde çalıştığına dair haberler, piyasalardaki risk algısını kısmen düşürdü. Ancak Trump’ın gerilimi tırmandıran açıklamaları, piyasalarda yön arayışını derinleştirdi.

Ekonomik Veriler ve OPEC+ Toplantısı Beklentisi

Piyasalar, jeopolitik risklerin yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarını da takip etti. New York Fed Başkanı John Williams, yükselen enerji fiyatlarının ekonomi üzerindeki etkisinin zaman alacağını belirterek, para politikasının iyi konumlanmış olduğunu ifade etti.

Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi, piyasaların bir diğer önemli gündem maddesi oldu. Şubatta 92 bin azalan tarım dışı istihdamın martta 95 bin artması bekleniyor. Yapay zeka kaynaklı iş kayıpları endişeleri de devam ediyor.

Fiyatlardaki dalgalanmalar sürerken, piyasaların odağında pazar günü toplanacak OPEC+ grubunun toplantısı yer alıyor. Grup üyesi 8 ülke, küresel petrol arzı ve fiyat politikalarını değerlendirmek üzere bir araya gelecek.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Türkiye İnşaat Maliyetleri Martta Yüzde 2,76 Yükseldi
Türkiye İnşaat Maliyetleri Martta Yüzde 2,76 Yükseldi
Bakan Bolat Ekonomiyi Dolar Bazında 6 Kat Büyüttük Yasakları Kaldırdık Dedi
Bakan Bolat Ekonomiyi Dolar Bazında 6 Kat Büyüttük Yasakları Kaldırdık Dedi
Türkiye Limanları Nisan Ayında Tarihi Rekor Kırdı
Türkiye Limanları Nisan Ayında Tarihi Rekor Kırdı
Bakan Bayraktar Türkiye’nin Elektrik Kurulu Gücünün 125 Bin Megavatı Aştığını Duyurdu
Bakan Bayraktar Türkiye’nin Elektrik Kurulu Gücünün 125 Bin Megavatı Aştığını Duyurdu
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimi ve ABD İstihdam Verisine Kilitlendi
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimi ve ABD İstihdam Verisine Kilitlendi
Fatih Karahan Savaş Etkilerine Rağmen Dezenflasyon Kararlılığını Vurguladı
Fatih Karahan Savaş Etkilerine Rağmen Dezenflasyon Kararlılığını Vurguladı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.